2010. március 10.

március 8. Ayuttaja/Thaiföld (miki)


Mindenttudó utikönyvünk szerint a helyet a legjobb cangával felfedezni. Mi hiszünk ennek és szállásunknál, ami az eddigi legolcsóbb(ha a sátrat nem számítjuk)700 Ft/fő cangákat bérlünk (ugyancsak húzós napi 150 Ft-ért). Először elmegyünk egy, a helyet bemutató múzeumba, hogy többet tudjunk meg róla. Éppen isszuk magunkba a tudást, amikor egy 200 fős iskolás csoport szó szerint megrohanja az addig kihalt múzeumot. Olyan zűrzavar lett, hogy majnem elfutottunk( ami leginkább azért hiusúlt meg, mert folyamatossan jöttek be az ajtón). Amikor megjenek a tanítók sípjaikkal katonássan, egy perc alatt 5 csoportba osztották a gyerekeket- ez még sokkolóbb volt. 15 perc alatt vetésforgó rendszerben mindent megnéztek és ahogy jöttek mentek is. A túra végén a gyereket kaptak még 2 percet, hogy egyedül is körbenézzenek, ami alatt minket is megnéztek, a bátrabbak oda is jöttek hozzánk beszélgetni.
Ayuttaja kb. 400 évig volt főváros, ahol már az 1700-as években több, mint 1 millió ember élt! Mára ebből nem sok látszik. A nyugodt kisvárosban majdnem több a romos épület, mint az új, igaz jól megférnek egymással. Az utak mellett bárhol felbukkanhat egy régi templom maradványa. Van ahol ez belépős múzeumot, van ahol csak a hátsó kert részét jelenti. Megnéztük a hely nevezetességét is.
Az egyik teplomcsoportnál egy test nélküli Buddha-szoborfej bekerült egy Bodi fa gyökerei közé, ami mára teljesen körűl ölelete. Sok helyi, buddhista jön el ide. Számukra még érdekesebbé teszi a történtet, hogy Buddha egy ilyen fajta fa alatt világosodott meg.


Nekünk legjobban egy olyan teplomocska tetszett, ami nincs rajta a térképeken. Mi is bringázás közben vélrtlenül láttuk meg. Az épület teteje és homlokzata teljesen hiányzik. A három fal között két Buddha-szobor szinte világít a romok között. A hely kisugárzása szinte megérinthető a href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEBD7drJyYGLmVyeT4-n7qGGS08ndiGD9mM1KhUWDfPIqyDfvPIXHXMRybO6pwmWCYywhCSK1des0yQiUyF0dHH1rVl_MyFRN212Wv-bItELuL-dL-M5LJfjqdLsIFWIo6V8vMUYVHQuY0/s1600-h/P1000947.JPG">Az úton még találkozunk elefántokkal és idomárjaikkal, és egy nénivel, aki a biciklije segítségével próbál meg egy disznót eterelni a főútról!
Elhatározzuk, hogy este kicsit vegyülünk a többi lakóval. Azonban mire felérünk a szobába a nap engem teljesen kicsavar-jó éjt:)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése