2010. február 15.

február 15. Bangkok/Thaiföld (miki)

Szerkeszői megjegyzéssel kezdeném: az első bejegyzésnél sikerült jan. 13-át írnom. Azóta a dátummal kapcsolatos dilemmáim száma tovább nőtt, ugyanis az itteni időszámítás szerint(Buddha születése után) 2553-at írunk. Lehet, hogy nem csak térben, de időben is utazunk?

Sikerült a helyi időzónába való átállás. Igaz kótyagosan, de reggel 9-kor mindannyian ébren voltunk. Éreztük, hogy ma elég jó esélyünk van arra, hogy bejussunk a királyi palotába. Reggelizés közben azonban felmerült a "merre tovább Bangkok után" kérdése. Mire erre választ találtunk, a palotával kapcsolatos korábbi önbizalmunk is alábbhagyott. Du. 2 óra körül, amikor tuk-tukkal a városba jutottunk, még láttunk némi esélyt a bejutásra. Az utalsó reménysugarat a következő kérdés oltotta ki: nem eszünk valamit gyorsan? Az igenlő válasz mellett önérzetünk is megszólalt: arany Buddha szobrokat, oszlopos kerengőket és cseréptetős épületeket akart látni. Útikönyv elő, a gyors keresés eredménye: Wat Pho, nyitva du. 6-ig - bingó. Az 50 bath-os belépőért (400 Ft) megtaláltunk mindazt, amit kerestünk, sőt, még többet is.









Itt található a 45m hosszú fekvő Buddha szobor. Testhelyzete nem a szúnyókáló, hanem a hálálára és a földi lét körforásának végére készülő mestert ábrázolja. A látvány(és a tömeg) lenyűgöző. Az oszlopos csarnokban egyszerre több száz ember sétálja körül a szobrot, melynek legfontosabb részei a minden útikönyv által említett talpak, melyekre 108 koncentrikus kört véstek. Házifeladat 1.: miért fontos a 108-as szám a buddhizmusban - de írjatok is ám!



A wat-ban eltöltött 2-3 óra után elindultunk felfedezni a környéket. Ennek eredménye a gasztronómiai igényekben szélsőségesen nagy skálát mutató csapat közös étkezése egy helyi kifőzdében. A kaja jó, olyan borsos tokány-szerűt eszünk, és az élvezetet az utca túloldalán kíváncsiskodó patkánypár sem csökkenti.


A desszertre azonban már a McDonalds-ban kerül sor, melynek bejáratánál a vallási rugalmasságáról tanúbizonyságot tevő bohóc üdvözöl minket.

Ezután bangkoki túránk másik állandó színtere, a kínai negyed felé vesszük az irányt. Itt megcsodáljuk a kínálatot.
(Házifeladat 2.: van-e összefüggés a kínál és a Kína szavaink között?)
Van itt étterem, kifőzde-mozgó és egy helyben maradó. Ékszerek, ruhák, másolt DVD-k és hamis karórák. A legkeményebb cuccokat áruló stand díját az a pasas nyeri, aki éppen egy vízi hullákat cm-rekről bemutató filmet vetít. Innen félig sokkos állapotban(csak én, aki látta klipet) a vonatállomásra megyünk, ahol megvesszük másnapi buszjegyünket, és kipróbáljuk a meglepően modern és drága thai metrót. Lefekvés előtt még egy éjszakai piac fér bele napi programunkba.M

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése