2010. április 16.

aktuális (miki)

A minap olvastam, hogy a Fidesz lesz a kormánypárt. Ez elmúlt években csak passzívan voltam tanúja a politikai játszmáknak. Ezért nem is vagyok tisztában a részletekkel, amikor volt "szerencsém" képviselőink, politikusaink nyilatkozataival találkoznom, akkor leginkább az egymás iránti tiszteletlenségük és személyeskedésük keltette szomorúság töltött el. Azt csak remélni merem, hogy pozitív változások előtt áll az ország az aktuális politikai színpadrendezéssel.
Mivel azonban erről nálunk mindenki többet tud, így az itteni élet naív és felületes bemutatásával kísérletezem, talán arra is jó, hogy kicsit más színben lássuk a hazait:)
A politikai visszáságok itt is megtalálhatóak, sőtt.. Jó(szomorú) példa erre a Bangkoi tüntetés. Az utcára vonulók elsőre elég abszúrdnak tűnő módszert választottak. Több ezer ember adott vért a tüntetés helyszínén, majd azt kormányzati épületekre valmint a min. elnök házára öntötték. Az biztos, hogy figyelemfelkeltő módszer, és emberéleteket nem kíván. Végsősoron az emberek valami olyasvalamiért adták a saját vérüket, amiben hisznek!(remélem azért a vérbankba is eljutott valaki). A tömeg azt követeli a jelenlegi miniszterelnöktől, hogy mondjon le, hiszen a hatalmat csak átmenetileg ragadta magához pár évvel ezelőtt, amikor az akkori miniszterelnököt korrupcióval vádolták, és puccsal el is küldték melegebb vizekre. Aztán telt-múlt az idő és a katonai támogatást élvező miniszterünk nem akar sehova sem menni. A 9 hónap múlva esedékes választásokig már nem várt tömeg(akiket egyes források szerint az előző elnök emberei uszítanak).
A több, mint egy hónapja tartó békés tüntetés a napokban új fordulatot vett. A kormány valószínűleg a közeledő újév alkalmából az utcára vonuló tömegtől tartva rendkívüli állapotot hírdetett. Ez szombaton tetőzött, amikor az összecsapásokban 24-en meghaltak és 800-an megsebesültek. A történetnek nincs vége, de a többi hozzánk is csak távoli, külföldi hírként fog eljutni.

Malajziába készülve olvasgattuk az országról szoló ált. infókat. íme egy kis összefoglaló az ország elmúlt 500 éves történelméből.
-1511 a Portugálok elfoglalják a fővárost
-1641 a Hollandok elhódítják az országot a Portugáloktól
-1798 a szultán kérésére az Angolok megvédik Penang szigetét, majd jól nem mennek el onnan. A Dél-Kelet Indiai Társaság fontos bázisa lesz az ország. Többek között ők látják el a világot az innen és Kínából származó ópiummal, amiből nem kis nyeresége van az angol államnak
-1824 a Hollandok és az Angolok pár év háborúskodás után rájönnek, hogy a legegyszerűbb, ha egymásközött felosztják az országot
-1874-től polgárháború a Malájok és a növekvő számú kínai bevándorló között
-1919-ig az egész ország az Angolok irányítása alá kerül
-1941-45 japán megszállás 50.000 ember ölnek meg
-1948-60 polgárháború
-1957 az angolok visszaadják az ország függetlenségét!!!!
Ehhez nem sok hozzáfűzni való akad, de érdekes, hogy fejlett európai demokráciák mire képesek!
Nem akarom kis hazánkat az ázsiai országokhoz hasonlítani, de a világ minden táján találni külső vagy belső problémát. A monostorban hallott jótanács jut eszembe az olyan dolgokról, amiken nem tudunk változtatni. "Inside happy. Outside never mind" "A belsődben legyen boldogság a kűlső tényezők nem számítanak":)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése