2012. február 3.

januar 15-17. Cherrapunjee/India (miki)

Shillongot magunk mögött hagyva átdöcögünk az onnan 56 km-re fekvő Cherrapunjee-ba, ami hivatalosan is a világ legcsapadékosabb pontja. Összehasonlítás képen Magyarországon átlagosan évi 700 mm-re számíthatunk, míg itt 12.050 mm csapadék hullik!!! Volt rá példa, hogy 24 óra alatt 105 cm eső esett, vagyis egy nap alatt a magyar éves csapadék mennyiség másfélszerese. Na ennyit a meteorológiából.
Útikönyvünk által ígért hangulatos kisváros helyett egy olyan lepattant települést találunk, ahol minden csupa mocsok.
A helyi kajáldában a vendégek, a személyzet és a kínálat egyaránt lehangoló. A tisztasági festés tradíciója láthatóan hosszú évtizedek óta a feledés homályába veszett. A menüt meglátva, ami rizzsel összekevert zsíros szalonna mócsingdarabokkal, félve rendelünk három teát. A mikor számhoz emelem szinte hallom, ahogy a pohár tiszta víz és egy pár hozzáértő kézért kiabál, de rajtunk kívül ezt senki sem hallja :) A főtéren találunk egy piacot, ahol a zöldséges standok mellett jobb napokat is látott eladók kínálják a csak jobb napokat meglátott portékáikat, és a már említett mócsingos húsokat. A pultok között kutyák lakmároznak a potyafalatokból. A porban egy kölyökkutya fekszik. A testén kevés szőr és rengeteg seb arról árulkodik, hogy nem sok jó vár rá. Még egy helyen megpróbálkozunk az evéssel, de újra a mócsingos hússal találjuk magunkat szemben. Rövid körséta után bedobunk pár csomag kekszet és gyors konklúzióra jutunk: húzás innen!
Következő állomásunk szintén letaglóz minket, de teljesen más okból. Félóra taxizás után a Cherrapunjee Holiday Resort nevű helyen szállunk ki. A hegyoldalban elhelyezkedő, mesés kilátás mellett az igényeink felett álló olyan szolgáltatásokkal is rendelkezik, mint meleg víz, tiszta ágy, internet, jó konyha. Plusz a személyzet olyan kedves és segítőkész, hogy elolvadunk. Amiért idáig jöttünk: hogy túrázzunk és megnézzük a helyi törzsek és a természet leleményességének keveredését, a ficus elastica gyökereiből álló függőhidakat. A csapadékos évszakban ezek segítségével közlekednek a folyók és patakok folott a helyiek. A gyökérhidak „beüzemelése” 15-30 évig tart és több száz évig használhatóak maradnak. Az igazán nagy távolságokat vassodrony függőhidak, vagy azok gyokérrel torténő kombinációja "hidalja át".
Igaz most szárazság van és a folyók szelíden csobognak, a látványuk így is lenyűgöző. A dzsungelben megbúvó csavarodó-tekeredő gyökerekből álló élő hidakra szinte fél rálépni az ember, nehogy fájdalmat okozzon. Az itt eltöltött két napban az erdőt járjuk. A helyi kis falvakon átvezető utakon krikettező gyerekekkel, földeken dolgozó parasztokkal és az erdei ösvényen munkába jövő-menő helyiekkel találkozunk. A tolkieni fantáziát idéző hidak mellett a sűrű növényzet, a folyók valószínűtlenül kék vize, a vidéki idill teljesen elvarázsol minket. A folyó által kivájt természetes medencék ideális fürdőhelyek. Az erdőben még egy vendégház is van, ahol bagóért lehet megszállni.











Kipihenve és feltöltődve búcsúzunk a helytől, hogy elinduljunk Banglades felé. Ekkor még nem sejtjük, hogy ez nem is lesz olyan könnyű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése